manchetknopen bij pak

Vandaag draag je een wit overhemd en morgen een zwart gekleurd model. Inclusief manchetknopen, dat is tegenwoordig helemaal de trend. Het is heel belangrijk om manchetknopen op de kleur van je overhemd of pak af te stemmen. Daarom uitleg over manchetknopen die het beste passen bij:

  • Een wit overhemd
  • Een zwart overhemd
  • Een blauw pak

Manchetknopen bij een wit overhemd

Welke manchetknopen passen het beste bij een wit overhemd? Daar hoef je niet zo moeilijk over te doen: op een wit overhemd past bijna alles. Maar wacht, ga niet voor wit gekleurde of hele lichte manchetknopen. Deze vallen op een witte achtergrond nauwelijks op, iets dat natuurlijk zonde is.

Gaat het om een zakelijke bijeenkomst of een plechtige gelegenheid, kies dan bij voorkeur voor neutrale manchetknopen. Maak er zeker geen bonte kermis van! Dit betekent geen felrood, knalgeel of neongroen. Houd het neutraal en kies voor grijzezwartebruine of misschien wel gouden manchetknopen. Zilver kan ook maar dit valt minder op bij een wit overhemd. Tenzij dit natuurlijk een bewuste keuze is, want ook zilver is ontzettend mooi.

Het zwarte overhemd

De regels die bij een wit overhemd gelden zijn natuurlijk ook op het zwarte overhemd van toepassing. Welke manchetknopen wanneer je in een zwart gekleed overhemd verschijnt? Goud laat zich heel goed met zwart combineren: dit heeft een luxe en mysterieuze uitstraling. Zilver en wit past ook maar steekt wel meer af. Aan de andere kant vormt het ook weer een goed contrast.

Kies bij een zwart overhemd liever niet voor donkerblauwe, rode, gele of groene manchetknopen. Deze kleurcombinaties zijn óf te opzichtig óf valt juist totaal niet op. Gaat het echter om een studentenfeest, familiefeest of een uitje met vrienden? Dan mogen opvallende kleurcombinaties juist wel!

Welke manchetknopen op een blauw pak?

Het is net zo belangrijk om naar de kleur van het pak te kijken. De manchetten steken namelijk onder de mouwen van het pak uit. Dit betekent dat de manchetknopen altijd zichtbaar zijn. Draag je een blauw pak? Op deze kleur draag je in ieder geval een wit, lichtgrijs of lichtblauw overhemd. Lichtroze kan ook nog maar zwart maakt het geheel te donker.

Ga je bijvoorbeeld voor een blauw pak met een wit of lichtgrijs overhemd dan is het zeker aan te raden om de manchetknopen ook in het blauw te nemen. Bij een blauw pak in combinatie met een lichtblauw overhemd kun je misschien beter witte, zilveren of lichtgekleurde manchetknopen kiezen.

Het design van de manchetknopen

Het hangt helemaal af van de gelegenheid af of je voor een neutraal of opvallend design van de manchetknopen gaat. Voor een zakelijke bijeenkomst zijn manchetknopen met bedrijfslogo een absoluut pluspunt. Terwijl een huwelijk juist om gepersonaliseerde manchetknopen met bijvoorbeeld initialen of de trouwdatum vraagt. Hiermee straal je stijl en elegantie uit.

Let in ieder geval op het volgende. Voor een zakelijke of officiële gelegenheid is het goed om voor een neutraal design te gaan. Dit betekent vierkante of ronde manchetknopen. Gaat het om een feestelijke gelegenheid waarbij regels wat minder gelden? Dan is in principe elk design mogelijk, ook wanneer het om aparte figuren gaat.

Blijf echter wel op de kleur van de manchetknopen in combinatie met het overhemd of het pak letten. Het zou zonde zijn wanneer je met manchetknopen de plank helemaal misslaat.

Manchetknopen voor elke gelegenheid

Een man beschikt vaak over verschillende witte en gekleurde overhemden en misschien ook wel meerdere gekleurde pakken, hoewel dit laatste wat minder vaak voorkomt. Voor elke gelegenheid is er een geschikte manchetknoop. Het is daarom aan te raden om meerdere manchetknopen in huis te hebben. Zomaar een tip waar je misschien nog wat aan hebt.